Utbildning: Förarbevis för vattenskoter & Jetski – enkel väg till körkortet

Våra godkända handläggare hjälper dig att ta körkort för vattenskoter eller Jetski!
Kontakta oss redan idag för att boka in en kurs!

För att få ta körkort för vattenskoter behöver du vara minst 15 år.

Se grupperbjudande

För dig som genomfört kursen skall du kunna:
 1. Beskriva tillämpliga sjövägsregler, 
 2. Förklara innebörden av sjövett och förhållningssätt på sjön, 
 3. Identifiera vanligt förekommande sjömärken och sjövägmärken samt symboler förkortningar på sjökort, 
 4. Välja rätt sjökort och bestämma en position, 
 5. Förklara nödåtgärder och metoder att tillkalla hjälp, 
 6. Beskriva påverkan på miljö och djurliv vid vattenskoterkörning, 
 7. Beskriva de risker som är förknippade med vattenskoterkörning, 
 8. Identifiera skyddade områden och förbudsområden, 
 9. Lokalisera tillämpliga skyldigheter och straffbestämmelser, 
 10. Tillämpa säker fart och förutse risker, och Bilaga 2 9 TSFS 2021:51
 11. Visa färdighet i att framföra en vattenskoter på ett betryggande vis med särskild vikt på säkerhet, miljö och hänsyn.

Vattenskoterkörkort – erfarna lärare hjälper dig på vattenskotern

Hos oss hittar du kurser och certifieringar för körkort för vattenskoter och jetski. Våra mycket erfarna lärare ser till att du får bästa möjliga utbildning så att du kan bli en kompetent förare på de svenska sommarsjörarna. Genom att gå våra kurser lär du dig grunderna i vattenskoterkörning samtidigt som du blir bekant med de lagar och förordningar som gäller i ditt område. Vi är fast beslutna att hjälpa dig att lyckas att ta ditt vattenskoterkörkort. 

Förarbevis ett krav sedan 2022

Sedan maj 2022 finns ett krav om förarbevis för att framföra vattenskoter/jetski. För att gå en utbildning för vattenskoterkörkort krävs det att du har fyllt 15 år. Även en giltig legitimation ska medtas när du kör vattenskoter.

För att få ett förarbevis för vattenskoter och jetski måste du gå en kurs  av en kurs ledd av en auktoriserad utbildningsanordnare. Detta gäller oavsett om du ska köra vattenskoter ett par gånger eller tillbringa hela semestern på din jetski.

“Sugen på att köra jetski i sommar? behöver du ett körkort Tillsammans med erfarna körskolelärare erbjuder vi utbildningar för förarbevis till vattenskoter”

Utbildningsintyget en giltig handling i en månad

När du har genomgått en utbildning för förarbevis för vattenskoter har du rätt att köra i maximalt en månad innan förarbeviset utfärdats och lämnats ut. Glöm därför inte att ansöka om körkort hos Transportstyrelsen via e-tjänsten Vattenskoterwebbem. Om du kontrolleras till sjöss måste du kunna uppvisa ditt utbildningsbevis, elektroniskt eller på papper, i kombination med en giltig legitimation, exempelvis ett vanligt körkort.

Vi blandar teori och praktik

I våra kurser blandar vi teori med praktik. Teoridelen består av att kursdeltagarna läser kursmaterialet och deltar på en lärarledd genomgång – antingen på plats eller distans. Den praktiska delen består av körning med vattenskoter/jetski plus utförande av diverse moment. Vi är godkända utbildningsanordnare hos Transportstyrelsen som efter utbildningen utfärdar ett körkort för vattenskoter. Du behöver dock på egen hand ansöka om ett körkort för vattenskoter hos Transportstyrelsen efter genomförd utbildning.

Kurser – mer information

Priser och kostnader

Vi erbjuder flera olika varianter av kurser när det gäller förarbevis för vattenskoter, antingen på helt på plats hos oss eller med teoridelen på distans. Priser och andra kostnader kan du hitta i respektive kursbeskrivning. Vårt utbud av kurser är anpassade för att så många som möjligt ska hitta ett upplägg som passar. Gemensamt för samtliga kurser är dock att det praktiska provet alltid görs på plats.

Ingen egen vattenskoter behövs

Många hugade kursdeltagare undrar om de behöver ta med egen vattenskoter/jetski  till kursen. Svaret är nej, vi tillhandahåller fordon och all annan utrustning som behövs. Det enda som du behöver för att starta utbildningen är passande kläder, och kanske en macka om du skulle bli hungrig. Välkommen till oss så kan du erhålla ditt vattenskoterkörkort!

Liknande regler som för fritidsbåtar

En förare av vattenskoter/jetski har samma ansvar som andra trafikanter att följa de regler som finns på sjön. Alla bestämmelser kring nykterhet, fartgränser och uppträdande till sjöss gäller för förare av såväl vattenskoter som andra båtar och fartyg. Sjörättsligt jämställs vattenskotern med andra fritidsbåtar. Undantaget är att du som förare måste ha fyllt 15 år. 

R-ED  |  Stora Åvägen 21 |  Askim |  0738-32 68 36 | info@r-ed.se